Eindelijk is het zover, het staat vast! Jullie gaan trouwen, maar wat nu? Bij het plannen van de grote dag komt zo ontzettend veel kijken. Van het zoeken naar de beste bruidsfotograaf voor de mooiste trouwfoto’s van jullie dag tot en met de lekkerste bruidstaart aan toe! Je kan en mag natuurlijk niets vergeten, vandaar dat ik een handige “checklist bruiloft” heb opgesteld voor het plannen van jullie onvergetelijke dag.

Checklist bruiloft : Wat je als eerste moet gaan regelen

Een goede bruiloft plannen kost ontzettend veel tijd, dit ga je niet redden in een paar weken tenzij je een natuurtalent bent in het organiseren. Veel dingen die al vroeg geboekt moeten worden en daar is een bruidsfotograaf er een van want de trouwfoto’s zijn een blijvende herinnering zodat je na vele jaren nog steeds even dat gevoel van toen terugkrijgt bij het kijken van het trouwalbum, maar ook de trouwlocatie die jullie graag willen of die geweldige band of dj die jullie feest tot een groot succes kunnen maken zitten vaak al snel volgeboekt. Het is daarom belangrijk op tijd te beginnen!

[column type=”2/5″]

[/column]

[column type=”3/5″ last=”true”]

Trouwdatum kiezen

Een checklist voor een bruiloft begint natuurlijk bij het kiezen van een trouwdatum. Houd hierbij rekening met je favoriete seizoen. Kies je voor de bloeiende lente, de lange zomerse dagen, de herfst met zijn prachtige kleuren of de misschien wel witte winter? Ook een belangrijke keuze voor de sfeer die je terugziet in de trouwfoto’s.

[/column]

 

Trouwplannen bekendmaken

Een van de eerst volgende dingen op de checklist voor een bruiloft is de trouwplannen aan de grote klok hangen. Want natuurlijk mag iedereen weten dat je gaat trouwen en wil je dit het liefst van de daken schreeuwen! Je naaste familieleden wil je waarschijnlijk persoonlijk het grote nieuws vertellen maar de rest van al jullie vrienden en familie kan je het bijvoorbeeld laten weten via een berichtje op social media of door een leuk filmpje te laten maken en vervolgens op facebook te plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om gave “save the date” kaartjes te maken waar ik jullie graag bij help. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de volgende pagina: https://www.sandypeters.nl/trouwkaarten/

Gastenlijst maken

De gastenlijst is een van de volgende punten op de bruiloft checklist. Maak een lijst van wie je allemaal wilt uitnodigen en voor welk onderdeel van de bruiloft dan kan je deze aantallen nemen bij het kiezen van een trouwlocatie.

Trouwlocaties uitzoeken

Als eerste is het van belang om te beslissen wat jullie graag willen. Willen jullie meerdere locaties of kiezen jullie voor één locatie waar jullie de hele dag verblijven en wat voor sfeer willen jullie, willen jullie bijvoorbeeld een festival bruiloft, een boerderijbruiloft of misschien een heel ander thema?

[column type=”2/5″]

[/column] [column type=”3/5″ last=”true”]

Locatie ceremonie

Een van de belangrijkste dingen op de checklist voor je bruiloft is toch wel de locatie van de ceremonie. Het moet voldoen aan al jullie wensen en eisen en voor de mooiste trouwfoto’s betekent dat ook rekening houden met de juiste kleuren, sfeer en lichtinval zodat de bruidsfotograaf de allermooiste plaatjes kan maken en kan spelen met het licht. Houden jullie bijvoorbeeld van lichte foto’s dan zal je op zoek moeten naar een locatie met veel lichte kleuren en juist geen donker stadhuis met donkere kleuren en muren.

[/column]

[column type=”3/5″]

Locatie kerkdienst uitzoeken

Natuurlijk geldt dit alleen voor degene die voor de kerk willen trouwen. En vraag ook goed wat wel of niet mag want dit is nogal wisselend per kerk en parochie. Zo mag er in sommige kerken alleen vanuit bepaalde hoeken gefotografeerd worden of is het gebruik van een flitser verboden.

[/column] [column type=”2/5″ last=”true”]

[/column]

 

Locatie receptie uitzoeken

Of je een receptie houd moet je natuurlijk eerst samen beslissen en vervolgens hangt de locatie van waar je de receptie houdt volledig af van de hoeveelheid gasten die je hiervoor uitnodigt. Dit puntje op je checklist kun je dus ook alleen maar oppakken als je de gastenlijst een heel eind af hebt.

Locatie diner uitzoeken

Natuurlijk wil je ook goed eten op je bruiloft, denk hierbij aan wat jullie zelf lekker vinden maar houd ook rekening met jullie gasten. Maak het niet te gek en zorg dat iedereen wel iets lekkers kan vinden.

Locatie feest uitzoeken

Tegenwoordig zie je vaak dat bruiloften op een locatie gehouden worden, maar mocht je toch het eigenlijke feest elders willen houden dan is het nu een goed moment om dat te gaan regelen. Denk hierbij ook weer aan de hoeveelheid gasten en de sfeer die je wilt.

Ceremoniemeester vragen

Misschien wil je je bruiloft het liefst tot in de kleinste details helemaal zelf regelen maar een ceremoniemeester zou ik altijd adviseren zodat je iemand hebt die alles in goede banen lijdt zodat je zelf op en top kunt genieten van de dag. Zoek iemand uit op wie je echt kunt bouwen, die precies weet hoe die jullie moet ondersteunen zodat alles op rolletjes loopt deze dag en je je nergens druk om hoeft te maken omdat je gewoon weet dat het geregeld wordt.

Getuigen vragen

Ook weer een heel belangrijk puntje op de checklist is om getuigen te vragen voor je huwelijk want zonder getuigen gaat het hele feestje natuurlijk niet door. Aangezien je wat persoonlijke gegevens van ze moet hebben is het van belang dat dit ook dit zo vroeg mogelijk geregeld wordt!

[column type=”2/5″]

[/column] [column type=”3/5″ last=”true”]

Trouwjurk kiezen

Als bruid wil je natuurlijk de show stelen deze dag! Om onvergetelijk voor de dag te komen moet je bij het kiezen van een trouwjurk ruim de tijd nemen, ook kan het zijn dat er een lange levertijd zit op jouw droomjurk en je wilt natuurlijk niet een andere bruidsjurk moeten kiezen omdat hij anders niet op tijd geleverd kan worden. Om het plaatje compleet te maken zorg dan ook dat de kleuren en stijl van het pak van de bruidegom past bij jouw trouwjurk. [/column]

 

Bruidsfotograaf boeken

Bruiloftsfotografie-in-de-tuin-van-Raadhuis-in-Vught

De blijvende herinnering aan jullie bruiloft die over blijft als de muziek stopt, het feest is afgelopen en de taart op is. Zeker als je een mooie reportage wilt vol echte momenten van de dag kun je het beste snel op zoek gaan, zodat je een fotograaf vindt voor jullie bruiloft die bij jullie past en waar je een perfecte klik mee heb

t. Bruiloftsfotografie is echt een vak apart en je wilt deze mooie dag natuurlijk onvergetelijk maken met de allerleukste foto’s! Denk daarom alvast goed na bij welke momenten je een bruidsfotograaf aanwezig wilt hebben tijdens de dag en bespreek de planning daarna met de fotograaf want die heeft een berg ervaring en kan jullie hierin heel goed adviseren. Goede bruidsfotografen kunnen al erg snel volgeboekt zitten vandaar dat je er volgens deze bruiloft checklist ook al vroeg bij moet zijn. Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Kijk dan eens op https://www.sandypeters.nl/bruiloftsfotografie-informatie-en-tarieven/

 Videograaf zoeken

Willen jullie naast een trouwalbum vol echte momenten van de dag ook een mooie film hebben van jullie dag? Ga dan ook meteen op zoek naar een videograaf en als ik een tip mag geven, kijk dan eens op www.weddingroyal.nl of www.cameramangevonden.nl

Muziek regelen

Natuurlijk wil je muziek tijdens de ceremonie en tijdens het feest. En misschien wil je wel een live band op je bruiloft of een zangeres tijdens de ceremonie. Dan is het zeker tijd om dit van de checklist voor je bruiloft af te kunnen vinken. Dat wil zeggen dat je nu de band moet boeken. Houd hierbij ook rekening met de leeftijd van je gasten en hun eventuele muzieksmaak om je feest tot een groot succes te maken!

Trouwringen kopen

Trouwringen uitzoeken is meestal niet zo snel gedaan . Het zijn namelijk ringen die je gedurende lange tijd zult dragen en daarom moeten ze ook echt bij je passen. Neem hier de tijd voor en bezoek meerdere juweliers en kan je niet vinden wat je echt wilt? Ontwerp dan samen met de juwelier jullie eigen ringen.

 

 

Bruidsmeisjes en jonkers vragen

Zijn jullie dol op kinderen? Dan is het erg leuk om een of meerdere kinderen te vragen als bruidsmeisje of bruidsjonker. Dit kan ook erg leuke foto’s opleveren: bruiloftsfotografie met die lieve, grappige maar ook eigenwijze koppies van kinderen. Bedenk wel dat het beter is om misschien de ouders te vragen omdat de trouwdag nog wel erg ver weg is. Het laatste wat je wilt is dat ze nu al gaan stuiteren of stressen terwijl het nog lang duurt!

 

 


Checklist bruiloft: 10-5 maanden voor de bruiloft

In de periode van 10 tot 5 maanden voor de bruiloft moeten er nog veel dingen geregeld worden, maar krijgt je ook steeds meer een beeld van hoe jullie dag eruit gaat zien. Dus naast al het geregel ook erg leuk om te doen!

Ondertrouw regelen

In ondertrouw gaan, het klinkt allemaal zo serieus en je vraagt je af waar het voor nodig is. Maar het is wel iets dat je moet doen, want het is de officiële aangifte aan de gemeente dat jullie gaan trouwen. Sinds 2015 is het niet meer nodig om een afspraak te maken bij de gemeente maar kan je via internet melden aan de gemeente dat jullie willen trouwen.

Voorlopig draaiboek maken

Nu je de datum, tijden en locaties weet kun je een draaiboek gaan maken. En let op: laat deze al voor het opstaan op de dag zelf beginnen en eindig pas als de laatste gast vertrokken is en je voldaan naar huis kunt gaan. Dit is wel een puntje op de checklist dat waarschijnlijk nog regelmatig gewijzigd zal worden voordat het helemaal definitief wordt.

Bruiloftsfotografie Schijndel trouwpak door Sandy PetersTrouwpak kopen

Ook voor de bruidegom is het nu tijd dat hij zijn trouwpak uit gaat zoeken. Wordt het een op maat gemaakt pak, ga je er een huren of kopen? Allemaal vragen waar je antwoord op moet geven. Het is sowieso slim om de kleur van de jurk mee te nemen bij het kiezen van de kleur van het trouwpak en het overhemd, zodat je zeker weet dat de kleuren bij elkaar passen.

Kleding bruidsmeisjes of jonkers kiezen

Als je ervoor kiest om bruidsmeisjes of bruidsjonkers op de bruiloft te hebben moet ook hiervoor kleding uitgezocht worden. Houd er wel rekening mee dat kleine kinderen een groeispurt kunnen krijgen, dus uitzoeken is een ding maar bestellen of laten maken doe je pas zo laat mogelijk van tevoren. En bedenk eens: hoe gaaf is het om op de trouwfoto’s een mini bruidspaartje terug te zien in dezelfde kleding stijl als jullie!

Trouwvervoer zoeken

Hoe ga je naar de ceremonie, het stadhuis of misschien ook wel het feest? Wil je met een auto een koets of op de fiets? Of misschien heb je wel een heel ander idee? Nu is het tijd om op zoek te gaan naar jullie trouwvervoer.

Vrije dagen aanvragen

Misschien heb je het je baas en collega’s al verteld, maar vergeet niet om het ook even officieel te regelen via een verlofaanvraag. Want niets is zo vervelend als dit vergeten wordt om er later achter te komen dat het voor problemen gaat zorgen. Denk ook na over de eventuele huwelijksreis, want hiervoor wil je ook genoeg dagen vrij vragen!

Uitnodigingen maken

Weet je al helemaal wat je wilt wat betreft de uitnodigingen of heb je nog geen idee? Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden. Je kan kant en klare uitnodigingen uitzoeken bij een drukker of uitnodigingen speciaal voor jullie laten ontwerpen. Vaak heb je 2 soorten kaartjes nodig. 1 met tekst voor de daggasten en 1 voor de avondgasten. Zorg ook altijd dat je wat extra kaarten hebt voor als achteraf blijkt dat je toch nog iemand vergeten bent te vragen en natuurlijk wil je zelf ook een exemplaar bewaren!

Bruiloftsfotografie Trouwschoenen door Sandy PetersSchoenen kopen en inlopen

Heel belangrijk is het om niet alleen schoenen te kopen, maar deze ook goed in te lopen voor de grote dag aanbreekt. Je wilt namelijk zonder pijnlijke blaren de dag doorkomen. Dit geldt natuurlijk voor zowel de bruid als de bruidegom. Zullen we afspreken dat je dit puntje op deze checklist pas mag afvinken op het moment dat de schoenen lekker zitten?

Visagiste boeken en bruidsmake-up uitzoeken

Natuurlijk wil je er op de dag zelf goed uitzien en dat moet professioneel gebeuren door iemand die er echt verstand van heeft want ook dat zie je later weer terug op de foto’s. Belangrijk dus om de juiste persoon te vinden die ziet wat er bij jou past. Probeer samen eventueel wat bruidsmake-up uit! En maak van de uiteindelijke keuze een foto die je mee kunt nemen naar de kapper. Andersom geldt dat een foto van de bruidsjurk bij de visagist vaak ook erg welkom is.

Kapper uitzoeken

Naast de jurk en make-up wil je als bruid natuurlijk ook een fantastisch kapsel. Een kapper die precies weet hoe ze je om moet toveren in een stralende bruid is precies wat je zoekt. Bespreek wat je wilt, laat een foto van de trouwjurk en de make-up zien en probeer eventueel het een en ander alvast uit.

Afspraak met pastoor

Vaak moet je als je voor de kerk wilt trouwen eerst nog op gesprek komen bij de pastoor. Maak dus op tijd een afspraak met hem om alles door te spreken. En zorg dat als je in een andere parochie trouwt je het doopbewijs alvast hebt opgevraagd.

Catering regelen

Mocht je bij je locaties nog geen catering hebben dan is dit het moment om dat goed te regelen. Je gasten moeten namelijk wel verzorgd worden. Denk hierbij ook aan de allerkleinsten, want kinderen hebben vaak wat andere behoeftes dan volwassenen.

Bruidstaart door bruiloft fotograaf Sandy Peters uit Brabant

Bruidstaart uitzoeken

Een van de meest smaakvolle activiteiten op de checklist voor je bruiloft is toch wel het uitzoeken van de bruidstaart. Bedenk van tevoren hoeveel gasten er een stukje van gaan eten. Een goede bakker heeft keuze uit veel verschillende taarten en vaak mag je nog proeven ook. Doe dit vooral en geniet ervan!

 

 


Checklist bruiloft: 5 tot 1 maand voor de bruiloft

Nu begint het echt dichtbij te komen en moet het meeste wel geregeld zijn. De spanning loopt op en misschien vraag je je af of alles nog wel op tijd afkomt? Maar als je de checklist volgt gaat dat echt wel lukken en zeker als alle voorgaande punten al allemaal geregeld zijn.

Draaiboek fine tunen

Het voorlopig draaiboek moet volgens deze checklist kritisch onder de loep genomen worden. Zorg er in ieder geval voor dat de tijden kloppen en houd ook rekening met onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld het verkeer op de weg als je van de ene naar de andere locatie moet rijden.

Aandacht voor styling en decoratie

Natuurlijk wil je dat alle locaties van de bruiloft er perfect uitzien en dat gaat alleen lukken als je aandacht besteed aan de styling en decoratie van de verschillende ruimtes. Later op de foto’s zal je dit ook zeker terug zien en de bruidsfotograaf kan mooie detailfoto’s maken die in het trouwalbum verwerkt kunnen worden. Let vooral ook op de juiste verlichting, want dit zorgt voor de juiste sfeer. Neem voor dit puntje dan ook echt even de tijd en kom je er zelf niet uit? Schakel dan een stylist in die jullie hierbij kan helpen!

De huwelijksnacht

Waar verblijven jullie tijdens de huwelijksnacht? Locatie is hierbij belangrijk, maar ook het vervoer ernaartoe. Zeker als je wat gedronken hebt!

Huwelijksreis plannen

Regel nu ook je huwelijksreis, denk hierbij ook aan paspoorten en eventuele vaccinaties en zorg zelfs dat je geen koffer meer in hoeft te pakken!

Accessoires en sieraden uitzoeken

Naast een jurk wil je natuurlijk ook dat je een mooie ketting, oorbellen of andere accessoires hebt die er mooi bijpassen hebt. Ook voor de man geldt dat een mooie dasspeld, manchetknopen en riem aangeschaft moet worden.

Bloemen uitzoeken en bestellen

Het bruidsboeket, corsages de aankleding van de locatie en misschien ook wel een bloemstuk op de auto. Dit moet je ruim op tijd bestellen bij de bloemist zodat ook alle bloemen op tijd besteld kunnen worden.

Gastenlijst compleet maken en uitnodigingen versturen

Maak je gastenlijst compleet en verstuur de uitnodigingen. Het is gebruikelijk dat de gasten de uitnodigingen minimaal 6 weken van te voren in huis hebben.

Afspraken bevestigen

Om er 100% zeker van te zijn dat alles goed afgesproken en gereserveerd is bevestig je alle afspraken en boekingen nog een keertje mocht je hier geen schriftelijke overeenkomst van hebben. Zo weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan op jullie grote dag.

Locaties zoeken voor bruiloftsfotografie

De bijzondere momenten leg je natuurlijk vast in bruiloftsfotografie, maar erg leuk en mooi is het om een complete reportage te laten maken. Zoek hiervoor een of meerdere geschikte locaties uit samen met de fotograaf. Waarschijnlijk heeft hij of zij een portfolio met trouwfoto’s ter inspiratie.

 

 


Checklist bruiloft : vanaf 4 weken tot aan de dag zelf

Nu is het aftellen echt begonnen, nog maar 4 weken tot jullie grote dag. Als je alle voorgaande stappen van je checklist hebt afgestreept dan gaat het zeker goedkomen en dus tijd voor wat meer ontspanning.

Tafelschikking bepalen

De tafelschikking kun je pas doen als je weet wie er wel of niet komen. En dus is dit een van de laatste punten op je checklist bruiloft voor de dag zelf.

Draaiboek sturen naar belanghebbenden

Stuur het definitieve draaiboek naar alle belanghebbenden, van de ceremoniemeester tot de chauffeur die jullie overal op tijd naar toe brengt. Vergeet ook de bruidsfotograaf niet zodat deze van alles op de hoogte is en precies weet wat er wanneer gaat gebeuren.

Bruiloftstas inpakken

Belangrijke zaken die je niet mag vergeten is de bruiloftstas met alle benodigdheden voor de dag zelf. Stop hierin alle belangrijke zaken zoals het fooiengeld, zakdoeken, make-up, paracetamol, extra kleding zoals een panty, ondergoed en eventueel overhemd voor de bruidegom, blarenpleisters en alles wat je nog nodig denkt te hebben.

Checklist bruiloft: De dag ervoor

Eigenlijk moet het zo zijn dat je je op de grote dag helemaal nergens meer druk om hoeft te maken. Maar er zijn altijd nog wel een paar dingetjes die die geregeld moeten worden. Probeer daarom de dag voor de bruiloft zoveel mogelijk dingen te doen en de ceremoniemeester verdere instructies te geven zodat je zelf lekker kunt genieten.

Draaiboek aan ceremoniemeester geven

Mocht je nog geen tijd gehad hebben om de ceremoniemeester in te lichten dan is dit het moment volgens de checklist bruiloft om hem in te lichten en een draaiboek te geven. Zo weet hij precies wat de bedoeling is en kan hij zelfs de cateraar of de bruidsfotograaf instrueren wanneer nodig.

Trouwringen meenemen of meegeven aan de ceremoniemeester

Als er iets niet vergete